top of page

20-и юбилеен Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа”

По повод празника на детето, на 31 май и 1 юни, в Община Минерални бани, област Хасково за пореден път се проведе Международния детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа”. Но различното тази година беше, че сдружение "ЖАНЕТА" взе участие за първи път със собствен щанд за ръчно изработени сувенири.

Щандът беше с благотворителна цел и всички приходи, събрани от даренията и продажбите на нашите ръчно изработени сувенири, се насочват към новата ни кауза "Началото" - да изградим дом за всички деца, където те могат да прекарват време заедно, да учат, играят и още много други дейности. С нашите усилия и подкрепата на хората, които ни посетиха на щанда, ние постигнахме забележителни резултати в събирането на средства за нашата кауза.

Подготовката за този фестивал започна месеци предварително. Изработихме както малки, така и големи сувенири. От ръчно нарисувани и гравирани чаши и бутилки до красиви изкуствени цветя и поставки за чаши. Разбира се, магнитите винаги са били на мода. Но най-голямата атракция бяха ароматизираните декоративни свещи (които все пак можете да си запалите) във формата на кексчета, коктейли, сладолед и други.

Един от най-забавните и смешни моменти, които се случиха по време на нашето участие, бе свързано с посещението на една баба и нейната внучка на нашия щанд. Бабата закупи една от ароматните свещи във формата на кексче за внучката си, която обаче не осъзна, че това е свещ, и незабавно се опита да вкуси от нея поради сладкия мирис. Този забавен инцидент ни накара всички да се засмеем и да създадем уютна и пълна с радост обстановка.

Друг невероятен и зареждащ момент беше, когато с децата-участници във фестивала отворихме импровизирана работилничка за оригами. Децата се научиха как да сгъват различни фигури, но любимата им беше пеперудата-книгоразделител. Тълпата от деца пред щанда предизвика много внимание сред присъстващите на фестивала и все повече деца се присъединиха, като новодошлите се учиха на оригами от вече научилите се на това изкуство. След това децата пожелаха да им изпишем имената на ръцете, къде с маркер, къде с боя.

Участието ни в Етнофестивала в Община Минерални бани се превърна в незабравим опит и възможност да споделим нашата мисия с много хора. Благодарни сме на организаторите на фестивала - Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”, на съдействието на Община Минерални бани и на всички, които подкрепиха нашата кауза. Вярваме, че заедно можем да направим промяна в живота на мнозина и да създадем по-добро бъдеще за всички деца в нужда.


46 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page